Skandinavisk mosaik i DJ Shadows Entroducing

Entroducing hör till 90talets mest hyllade och inflytelserika samplingsbaserade skivor. När man viker upp konvolutet ser man en bild av DJ Shadows studio. Den består av en sampler, två skivspelare, en DJ-mixer och en hylla med LP-skivor som täcker hela väggen. Antagligen var det lika självklart för herr skugga att fota sin studio som det var för Kraftwerk att ha med sina synthar på skivomslaget. Precis som Kraftwerk så var han medveten nog att förstå att han själv bara var en av flera faktorer som skapade entroducing. musikutrustningen är murbruket, samplingarna mosaiken. Utan mosaiken står samplern tyst och utan murbruk så låter låtarna som de alltid har låtit. Men utan en mänsklig kraft som förenar dessa så förenas elementen inte. En annan härlig effekt av remixandet och samplandet, är att man på det sättet upptäcker låtar som man kanske aldrig skulle ha hört tidigare. Ibland minst lika bra som remixen eller låten där de samplats.

Jag vill därför nu presentera två exempel på detta från den rika faunan av skandinavisk musik . Tillsammans med de två låtarna från entroducing där de samplades.

DJ Shadow – Mutual Slump

Pugh rogerfeldt – Love, love, love

DJ Shadow – Midnight in a perfect world

Pekka Pohjola – The Madness Subsides

2 Responses to “Skandinavisk mosaik i DJ Shadows Entroducing”

  1. Linus Nilsson Says:

    Dj Shadow får mig att tänka på gamla skateboardfilmer. 🙂 Har nog bara en skiva i min ägo och det är Private Press men det är ju rätt trevlig.

  2. admin Says:

    Jo den är fin. inte minst låten där dom går igenom en vecka. Men hans tidigare plattor är i mycket jämnare. Pröva entroducing tex, något av en the white album för 90talet. Preemptive strike är fin med. https://www.djshadow.com/release/preemptive-strike
    Skatevideo känslan kan säkert komma ifrån att hans sound påminner lite om souls of mischief. 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=1mt3vZHDiM8