Från England till Indien och tillbaka igen

Även mellan England och Indien så har en flitig export och import av musikaliska stilgrepp och samplingar skett. Bhangra musiken, som i själva verket är en musik ämnad för skördefester(som kunde vara i flera veckor) tog andra generationen indier och pakistanier till sig i England. Den moderniserades där och blandades med andra populära musikstilar i England som Dancehall, Housemusik och Hip Hop. Detta skapade ett större intresse för indisk musik i den brittiska dansscenen och under 90talet användes begreppet asian underground för att definiera artister som Talvin Singh som stod med ena foten i den asiatiska folkmusiken och den andra i modern brittisk dansmusik som drum and base eller 2-step. Idag är den asiatiska musiken en lika självklar samplingskälla för västerländska producenter inom Hip Hop och annan dansmusik att man tryggt kan använda dessa element utan att riskera att lyftas från sin musikaliska fack och sin arena och placeras i någon vag kategori av världsmusik. M.I.A. senaste album är ett bra exempel på just detta:

R.P Patnaik – Thirruvizhanu vanda


Jayam – Thiruvilaanu vantha
by Ramya93

M.I.A. – Bird flu


M.I.A. – Birdflu
by dirrtyindior

Parvati Khan – Jimmy Jimmy Jimmy Aaja Aaja Aaja

Mia – Jimmy

Comments are closed.