Ravedängor

Den juridiska och etiska debatten rörande om det är rätt att sampla loopar från andras låtar har i mycket kretsat kring Hip Hop. Även andra bloggar som(likt min) har ett fokus på att trainspotta samplingskällor i låtar dom gillar brukar mest fokusera på Hip Hop. Det är inget förvånande med det. Hip Hop-musik passerade under 90talet rockmusiken på säljlistorna och är därmed säkert världens populäraste samplingsbaserade musikstil. Hip Hop kom dock att vara en av de stora musikaliska influenserna på den brittiska ravescenen. Brittiska hardcoredängor kom därför att kretsa betydligt mycket mer kring breakbeats och vinyl-loopar än vad dom flesta danslåtar från resten av världen gjorde under det tidiga 90talet. Till skillnad från de ofta betydligt mer minimalistiska hip hop instrumentalerna så var brittisk hardcore närmast linjär. Loopar bytte av varandra och kom ibland inte heller tillbaka, vilket skapade en mer kaotisk och psykedelisk ljudbild än vad som fanns i den mesta Hip Hop. Då vokalister var mer ovanliga inom Hardcore så kunde de oclearade samplingarna lika ofta vara en acapella som låten byggts kring som ett riff. Att både Hip Hop och Hardcore hade sin gyllene era samtidigt var ingen slump. I början av 90talet så var samplandet av andras musik fortfarande något av en juridisk gråzon. Ur sprickrna i cementen så bröt nya och unika blommor fram. Denna forumpost är den första av många som jag tänker dedikera till dom samplingskällor som försåg några av den tidens mest älskade blommor med näring.

Ett axplock:

808 – pacific state

+ candi staton – i know = Altern8 – Infiltrate 202

The Nigthmares on Wax – Aftermath

The Main Ingredient – Happiness Is Just Around The Bend

Roxette-listen to you heart

Luna C – Insanity clause
Kniteforce har f.ö. lagt ut ALLA sina skivor för gratis nedladdning. Detta var deras första singel.

Promise me – Beverley Craven

“Pure White” Orca – 4AM

6 Responses to “Ravedängor”

 1. Olle Says:

  Bravo E, nu börjar det bli bra musik på bloggen oxå!
  Min favvosampling är från A-team:
  http://www.youtube.com/watch?v=piDeEwtILFY&feature=fvw
  Ca 6.35.

 2. admin Says:

  Skoj! Ja A-team mashen satt som en schmeck! 🙂 Himla kul tv-serie. jättebra att du påminde mig om den. läste någon recension för länge sen på kollamag.se men glömde bort den sen. SKa helt klart ses. Mycket igenkännelsehumor, som när han trillar in i killen på dansgolvet och får en kram. 🙂

 3. kockunge Says:

  he he, A-team kommer som film.

 4. admin Says:

  ja… jag blev nästan lite pepp. Men tror att det kan bli väsköta klimax. fast bra ide ändå… renodlad amerikansk action är nog svår att ta på allvar idag, så att kombinera pang pang med lite humor skadar nog inte, som i A-team.

 5. Gamm Gradden Says:

  bra ravedänga!! jäklar vilket drag det är på dessa låtar med platåskorna på!! ;D

 6. admin Says:

  tack för att du lyssnar. 🙂